Hva er nevrofeeDBACK hjernetrening?

Nevrofeedback trener hjernen til å fungere bedre og mer optimalt. Dette er et treningsprogram for at hjernen skal utnytte sin kapasitet på best mulig måte, og i praksis knytter nevrofeedback hjernens aktivitet til et dataspill. Spillet trener og belønner hjernen for å bruke de mest optimale nervebanene for å få løst spillets oppgaver. Ofte kan hjernen ha lagt seg til andre mønstre for sin “oppgaveløsning” enn den som er mest effektiv, og nevrofeedback “tvinger” hjernen inn en mer optimal utnyttelse av sin kapasitet. Man trener også de ulike delene av hjernen til å samarbeide bedre.

Videoen nedenfor gir en enkel forklaring på hva nevrofeedback hjernetrening er. Videoen svarer på spørsmål det er vanlig å stille seg når man vurderer om nevrofeedback hjernetrening kan være et nyttig verktøy. 

·      Hvordan trener man nevrofeedback?

·      På hvilke områder kan nevrofeedback være nyttig? 

·      Hvordan er nevrofeedback annerledes enn andre former for hjernetrening?

Se mer utfyllende informasjon om nevrofeedback lenger ned på siden.

 

HVA ER qEEG?

qEEG er en forskningsbasert metode der man måler de elektriske aktivitetsmønstrene (hjernebølger) som blir produsert i hjernen . Når man benytter begrepet qEEG (Qèn betyr “quantitative”) er det for å vise til en teknikk som konverterer informasjonen til digitale signaler. Disse signalene blir sammenlignet med en database, og resultatene blir det man kan kalle et “hjernekart”. qEEG kan og kalles en “Hjernemapping”.

Kartleggingen er et resultat av komplekse matematiske analyser og statistiske verktøy der de individuelle resultatene blir sammenlignet med en database med tusenvis av normale hjerner. Analyse kan gjennom dette gi informasjon om ulike utfordringer knyttet til oppmerksomhet , konsentrasjon og fokus, adferd, læring, emosjoner, stress m.m. Videre kan man identifisere variasjoner i hjernefunksjonen som blir assosiert med diagnoser som f.eks ADHD, ADD, ulike former for lærevansker som Dysleksi og Dyskalkuli, Depresjon, Angst, Demens, OCD, Sanseintegrasjonsforstyrrelser og Søvnforstyrrelser.

HVORDAN FOREGÅR EN SESJON MED NEVROFEEDBACK?

I denne videon kan du se hvordan en typisk sesjon med nevrofeedback hjernetrening foregår.

 

ET DYPERE DYKK INN I HVORDAN nevrofeeDback TRENER HJERNEN

I mange år trodde man at hjernen var et statisk organ, ferdig utviklet og uforanderlig etter puberteten. De siste årenes nevrovitenskapelig forskning har utvidet kunnskapen og forståelse av hjernens struktur og funksjon og hvordan komplekse forbindelser mellom ulike deler av hjernen har betydning for og er delaktige i prosessering. Kunnskap om hjernens plastisitet; evne til reaktivering, reorganisering, kompensering og relæring har dannet grunnlag for nye perspektiver innenfor en rekke områder. En rekke studier har vist at trening av forskjellige delen av skalpen skaper fysiologiske og strukturelle endringer i hjernen.

Hjernen bruker ofte allerede etablerte nervebaner for informasjonsbearbeiding og handling. Den er litt ”lat”. Den sitter fast i sitt ”mønster”.  Dette kan ses på som om hjernen kjører på «autopilot», isteden for bruke den raskeste veien til målet.

Nevrofeedback hjernetrening måler først hjernens aktivitet gjennom å måle fire typer hjernebølger. De ulike hjernebølgene deles inn basert på sin frekvens. Dette er delta (0-3hz), theta (4-7hz), alpha (8-12hz) og beta (>13 hz). Gjennom nevrofeedback trenes hjernen til produsere mer eller mindre av spesifikke hjernebølger. Hva man trenger å trene finnes ved å sammenligne den enkeltes hjernebølger med et mønster som forskning har vist er optimalt.  

Hjernen kan deles opp i 19 punkter. Forskning viser at de ulike områdene er ansvarlig for hver sine oppgaver. Noen områder er viktig for konsentrasjon, andre for å bearbeide synsinntrykk, mens andre områder brukes for samarbeid mellom de forskjellige hjernedelene. Gjennom å måle hjernenes aktivitet kan man kan se om de ulike delene av hjernen fungerer optimalt og at de sender nervesignaler videre til andre deler av hjernen på en effektiv måte. Hvis man finner at noen deler ikke fungerer som de burde kan man trene disse med nevrofeedback hjernetrening.

Hjernen vil gjennom nevrofeedback hjernetrening lære seg å bruke de mest effektive nervebanene i sin signaloverføring. Dette vil ”balansere” hjernen slik at den fungerer bedre. Forskning viser at hvis hjernen lærer nye og mer effektive mønstre vil den ofte fortsette å bruke disse videre i livet.

I nevrofeedback hjernetrening knyttes hjernen direkte til et dataprogram/spill eller film som måler og belønner hjernen. Hvor lang tid den enkeltes hjerne trenger å trene varierer fra person til person. Hjernen er plastisk og mottakelig for endring og læring gjennom hele livet og forskning viser at det aldri er for sent å starte med hjernetrening.